Welkom bij Werkgroep’72

Indonesia

2021 was weer een onvoorspelbaar jaar. We startten het jaar met een enerverende Sembako-actie (lees hier uitgebreid over de Sembako-actie), ingezet in December 2020. Hierbij werden meer dan 2000 voedselpakketten uitgedeeld aan minderbedeelde gezinnen en individuen in Jakarta.

Banjir hulp

In februari 2021 was er (weer) een hevige banjir en heeft Werkgroep’72, via inzameling onder de Nederlandse gemeenschap en een donatie van Philips, de getroffen gezinnen noodhulp kunnen bieden.

Structurele hulp

Na de banjir leek het rustiger te worden en kon Werkgroep’72 weer de ‘structurele projecten’ bij de yayasans ondersteunen. Online-activiteiten werden georganiseerd om aan jongeren, ouders en zorgprofessionals trainingen te geven en met elkaar kennis uit te wisselen.

Daar was COVID-19 weer

Langzaamaan hoopten we op ‘normalere tijden’ zonder COVID-19. Helaas ging het in juli weer mis en werd er een noodsituatie uitgeroepen. De vrijwilligers hebben direct de schouders eronder gezet en zijn een noodhulp-actie gestart. Via het platform GoFundMe is er weer beroep gedaan op de vorige online-inzamelingsactie, waarbij een ieder kon doneren. Dankzij de hulp van meerdere sponsoren werd er binnen een paar weken voldoende geld gedoneerd om verschillende yayasans voor 2 tot 3 maanden van hulpmiddelen en voedsel te voorzien, en deze hulp was nodig! Nog steeds krijgen we van yayasans te horen dat voedselvoorziening erg welkom is.

In het laatste kwartaal van het jaar hebben we een aantal educatieve projecten kunnen financieren. Uiteraard met inachtneming van de COVID-19-maatregelen, op (buiten)locatie georganiseerd in plaats van online. Echter veel is nog online. Daar zie je dan dat digitale toegang niet voor iedereen vanzelfsprekend is: apparaten en data zijn kostbaar. De aanschaf daarvan ondersteunen we op verschillende manieren: tweedehands laptops, aanschaf van laptops voor bruikleen en sponsoring van bijvoorbeeld Zoomabonnementen. De yayasans zijn dankbaar en behouden hun veerkracht en tomeloze inzet om zoveel mogelijk mensen in Jakarta te helpen. Werkgroep’72 probeert daaraan een steentje bij te dragen en – mede dankzij uw hulp – voor deze mensen het verschil te maken.

Deze afbeelding is een samenvatting van het jaarverslag. Klik hier om het beknopte jaarverslag te lezen.