Yayasan Binar

Yayasan Binar is een school voor kinderen met een visuele handicap. Een groot aantal van deze kinderen heeft naast een visuele handicap tevens een lichamelijke en/of verstandelijke handicap. De oprichter van Binar is zelf ook blind en heeft een opleiding gevolgd bij een instituut dat ook door Werkgroep ’72 wordt ondersteund. Momenteel heeft Binar 21 leerlingen op het dagonderwijs waarvan er 7 inwonend zijn en 6 andere leerlingen krijgen begeleiding aan huis. Binar krijgt in beperkte mate subsidie van de overheid en is voor het operationeel houden van de school in grote mate afhankelijk van donaties.

Het is onze bedoeling dat Binar geholpen wordt met een meer professionele werkwijze om zekerheid in haar bestaan en inkomsten te verkrijgen. Daarnaast kampt Binar met een slechte staat van verblijfsplaats en woningen. In 2015 heeft Werkgroep ’72 een aantal onderhoudswerkzaamheden bekostigd en meubilair gedoneerd.  Echter de staat van de school en woningen is dermate dat er in 2017 nieuw onderhoud moet plaatsvinden of gekeken zal worden naar alternatieve huisvesting voor de slaapzalen.

Bekijk fotoalbum Binar..

Mitra Netra

Yayasan Mitra Netra is een blindeninstituut, opgericht in 1991, dat zich richt op het verbeteren van de maatschappelijke positie en kwaliteit van leven van blinde mensen in en om Jakarta. Ze bieden verschillende diensten aan voor mensen met een visuele handicap.

Zo is er onder andere een uitgebreide bibliotheek waar zowel brailleboeken als gesproken boeken te leen zijn. Deze digitale bibliotheek is aangesloten op een landelijk netwerk. Daarnaast is er een internet informatiecentrum waar blinden mensen gratis gebruik van kunnen maken.

Op het instituut worden ook regelmatig computercursussen gegeven om het gebruik te stimuleren. Bovendien is er de gelegenheid om muziek te (leren) spelen of drama lessen te volgen. Ook begeleidt Mitra Netra blinde studenten die naar school gaan en bezoekt het instituut scholen om deze te ondersteunen in de begeleiding van blinde of slechtziende kinderen.

Werkgroep ’72 geeft van tijd tot tijd financiële steun bij de aanschaf van bijvoorbeeld braille papier en reparaties aan het gebouw. Ook wordt elk jaar geholpen door boeken over te typen en zo beschikbaar te maken voor hun digitale bibliotheek.

Bekijk fotoalbum Mitra Netra..

De Inspiration Factory Foundation

De Inspiration Factory Foundation wil kinderen, van 6-11 jaar, inspireren en na laten denken over hun toekomst en dromen, doormiddel van een unieke lesmethode.

Dit doen zij door naast het reguliere onderwijs 2 uur per week les aan te bieden op verschillende locaties in Jakarta. Locaties, zoals wijkcentra, kunnen zichzelf aanmelden voor het programma en medewerkers van de locatie ontvangen meerdere malen per jaar een training zodat zij zelf de lessen kunnen geven. Daarnaast zijn er vrijwilligers van The Inspiration Factory beschikbaar voor ondersteuning tijdens de lessen. Wat het lesprogramma bijzonder maakt, is dat thema’s worden behandeld die tijdens het reguliere onderwijs niet of nauwelijks worden besproken en dat deze thema’s op een inspirerende manier worden overgebracht op de kinderen. Hierbij kun je denken aan poppenshows, rollenspellen en het bekijken van inspirerende filmpjes. Elke tien weken staat weer een ander thema centraal: denk bijvoorbeeld aan de thema’s carrière, familie, normen en waarden, je lichaam, je dromen. In een Dreambox zitten alle materialen die nodig zijn voor een heel jaar lang onderwijs op één locatie. De Dreambox is mede samengesteld door een team van kinderpsychologen. Financiële ondersteuning is benodigd om (in eerste instantie) eenmalig een Dreambox met lesmateriaal te bekostigen per locatie.