Onderwijs2018-10-11T11:11:33+00:00

Mitra Netra

Yayasan Mitra Netra is een blindeninstituut, opgericht in 1991, dat zich richt op het verbeteren van de maatschappelijke positie en kwaliteit van leven van blinde mensen in en om Jakarta. Ze bieden verschillende diensten aan voor mensen met een visuele handicap.

Zo is er onder andere een uitgebreide bibliotheek waar zowel brailleboeken als gesproken boeken te leen zijn. Deze digitale bibliotheek is aangesloten op een landelijk netwerk. Daarnaast is er een internet informatiecentrum waar blinden mensen gratis gebruik van kunnen maken.

Op het instituut worden ook regelmatig computercursussen gegeven om het gebruik te stimuleren. Bovendien is er de gelegenheid om muziek te (leren) spelen of drama lessen te volgen. Ook begeleidt Mitra Netra blinde studenten die naar school gaan en bezoekt het instituut scholen om deze te ondersteunen in de begeleiding van blinde of slechtziende kinderen.

Werkgroep ’72 geeft van tijd tot tijd financiële steun bij de aanschaf van bijvoorbeeld braille papier en reparaties aan het gebouw. Ook wordt elk jaar geholpen door boeken over te typen en zo beschikbaar te maken voor hun digitale bibliotheek.

Bekijk fotoalbum Mitra Netra..

De Inspiration Factory Foundation

De Inspiration Factory Foundation wil kinderen, van 6-11 jaar, inspireren en na laten denken over hun toekomst en dromen, doormiddel van een unieke lesmethode.

Dit doen zij door naast het reguliere onderwijs 2 uur per week les aan te bieden op verschillende locaties in Jakarta. Locaties, zoals wijkcentra, kunnen zichzelf aanmelden voor het programma en medewerkers van de locatie ontvangen meerdere malen per jaar een training zodat zij zelf de lessen kunnen geven. Daarnaast zijn er vrijwilligers van The Inspiration Factory beschikbaar voor ondersteuning tijdens de lessen. Wat het lesprogramma bijzonder maakt, is dat thema’s worden behandeld die tijdens het reguliere onderwijs niet of nauwelijks worden besproken en dat deze thema’s op een inspirerende manier worden overgebracht op de kinderen. Hierbij kun je denken aan poppenshows, rollenspellen en het bekijken van inspirerende filmpjes. Elke tien weken staat weer een ander thema centraal: denk bijvoorbeeld aan de thema’s carrière, familie, normen en waarden, je lichaam, je dromen. In een Dreambox zitten alle materialen die nodig zijn voor een heel jaar lang onderwijs op één locatie. De Dreambox is mede samengesteld door een team van kinderpsychologen. Financiële ondersteuning is benodigd om (in eerste instantie) eenmalig een Dreambox met lesmateriaal te bekostigen per locatie.

Bekijk fotoalbum Inspiration Factory..

XS Project

XS-Project is opgezet door een Amerikaanse die enerzijds afval wilde reduceren en anderzijds het leven van de trashpickers wilde verbeteren.

Trashpickers krijgen betaald voor afval dat elders niet wordt gerecycled en daardoor niet wordt verzameld. XS-Project koopt dit in en maakt hier allerlei producten van zoals tassen, wasmanden en koelboxen.

Van de winst bekostigen ze schoolgeld voor de kinderen van deze trashpickers gemeenschap in Cirendeu.

Echter de opbrengst van de producten is niet genoeg voor de financiering van alle schoolgelden.

Momenteel nemen er 89 kinderen deel aan het scholarships programma. Werkgroep bekostigd hiervan onderwijs voor 18 kinderen in grade 9 tot 12.

Door hen een opleiding te laten volgen hopen we hen een toekomst te bieden met ander werk zodat ze niet in de voetsporen van hun ouders hoeven te treden.

Bekijk fotoalbum XS Project..